artur-logo-final.png

Kako pomembno je zaupanje spletnim trgovinam za večjo prodajo?

Pri spletni prodaji je pomembno zaupanje
Vam je že uspelo prepričati stranke, da ste zaupanja vredna trgovina, kjer lahko opravijo varen nakup?

Nakupovanje prek spleta se vedno hitreje širi tudi med slovenskimi potrošniki, vendar to še ne pomeni, da potrošniki niso še vedno malo skeptični pri opravljanju spletnih nakupov. Ko se znajdejo v spletnih trgovinah, ki jih ne poznajo in / ali premišljajo o nakupu produktov neznanih blagovnih znamk, se pogosto ne odločijo za nakup. Če želite, da kupec opravi nakup, morate upravitelji spletnih trgovin prepričati stranke, da ste zaupanja vredna trgovina, kjer lahko opravijo varen nakup.

Od kje nezaupanje tudi pri izkušenih spletnih nakupovalcih?

Kot pravijo, se človek, ki ga je pičila kača, boji zvite vrvi. Vse spletne trgovine predstavljajo ekosistem, kjer kupci opravljajo spletne nakupe. Nekatere trgovine nudijo slabo nakupno izkušnjo, prodajajo blago nizke kakovosti ali na kak drug način prevarajo svoje stranke. Vsakič, ko spletni kupec ne dobi tega, kar je pričakoval, izgubi zaupanje in postane bolj previden pri spletnih nakupih.

Če kupec ne pozna vaše trgovine ali blagovnih znamk izdelkov, ki jih prodajate, se mu prižgejo številni opozorilni znaki: Kaj, če je to še ena od tistih trgovin, ki niso zanesljive? Ali tej trgovini dovolj zaupam, da v njej opravim spletni nakup in ji zaupam svoje osebne podatke?

Kredibilnost povečuje prodajo spletnih trgovin

Kredibilnost je ključna komponenta uspešne spletne trgovine. Na vašo kredibilnost v očeh novih strank vplivajo naslednji dejavniki:

  • Prepoznavnost (Ali poznam to spletno trgovino?).
  • Izgled (Ali mi izgled spletne trgovine vzbuja zaupanje?).
  • Dokaz zadovoljstva (Ali lahko lahko vidim dokaz zadovoljstva dosedanjih strank?).

Prepoznavnost lahko kupite (aktivno oglaševanje), izgled trgovine lahko izboljšate (dodatni razvoj), dokaz zadovoljstva pa si morate zaslužiti.

Kako si lahko pridobite kredibilnost in z njo zaupanje strank?

Stranke ne zaupajo temu, kar o sebi pravijo in oglašujejo podjatja. O sebi lahko vsak govori le v presežkih in kot vemo – papir (ekran) prenese vse. Stranke zaupajo drugim strankam, ker si z njimi delijo izkušnjo nakupa. Če ji vaša spletna trgovina dokaže, da imate številne zadovoljne stranke, potem bo verjetno tudi ona zadovoljna z nakupom.

Kredibilnost si spletna stran lahko pridobi na 2 načina:

1. Pridobitev certifikatov

Certificiranje spletnih trgovin ali t.i. ‘industry approval’ strankam pove, da vaša spletna trgovina deluje po določenih panožnih standardih. V očeh potencialnih strank vam to ne prinese pomembnega učinka v smislu povečevanja kredibilnosti vaše spletne trgovine, ker teh certifikatov navadno ne poznajo dovolj.

2. Povratne informacije obstoječih strank

Povratne informacije vaših strank ali t.i. ‘peer approval’ so dokaz, da vaša spletna trgovina ima stranke in da so te zadovoljne z vami. Priporočila so dokazano najboljše prodajno orodje, zbrane povratne informacije pa so tako rekoč oblika ustnih priporočil v spletni obliki.

Povratne informacije dosežejo svoj učinek, kar pomeni, da povečujejo zaupanje v vašo spletno trgovino, ko:

  • jih imate veliko,
  • so zbrane prek neodvisnega vira,
  • vas predstavijo v pozitivni luči.

Povratne informacije strank oz. ‘feedback’ se vedno hitreje uveljavljajo kot zlati standard graditve zaupanja na spletu. Tudi vi verjetno že zdaj izbirate hotele ali gostilne na podlagi povratnih informacij njihovih gostov oz. preverjate spletne ocene želenih izdelkov, ki so jih napisali njihovi kupci.

Konkurenca je le klik stran

Stranka na spletu neverjetno preprosto in hitro poišče izdelek, ki ga potrebuje. Čas, ki ga bo posvetila vaši trgovini, je izredno kratek. Le nekaj sekund imate na voljo, da v stranki, ki vas še ne pozna, vzbudite dovolj zaupanja, da vam bo zaupala svoje osebne podatke in opravila nakup.

Kdaj se bo ta stranka odločila za nakup v vaši spletni trgovini? Kateri izmed spodnjih dokazov kredibilnosti jo bo najhitreje prepričal?

  1. Stranka vidi novo spletno trgovino brez dokazov kredibilnosti.
  2. Stranka vidi novo spletno trgovino s certifikatom (industry approval).
  3. Stranka vidi novo spletno trgovino z ‘peer approval’ dokazom (npr. 450 strank te trgovine je bilo zelo zadovoljnih z nakupom).

Če želite, da vaša spletna trgovina pridobi nove stranke, potem morate imeti dokaz kredibilnosti, ki so mu stranke pripravljene verjeti. Kredibilnost najlažje dosežete, če svoje obstoječe, zadovoljne stranke spremenite v promotorje vaše spletne trgovine.

 


Kar nekaj spletnih trgovin v Sloveniji že pridobiva povratne informacije svojih strank prek aplikacije Artur in si tako gradi kredibilnost. Implementacija je enostavna. Odločite se za brezplačno testiranje in se sami prepričajte, kaj lahko pridobite.


 

Facebook
Twitter
LinkedIn