artur-logo-final.png

Zabavne raziskave za boljši odziv in ohranjanje dobre volje strank

Zabavne raziskave dosegajo boljši odziv. Poiščite pravo razmerje, da bo stranka pri reševanju boljše volje, da bo rešila anketo do konca in vam posredovala kredibilne in uporabne odgovore.
Zabavne raziskave dosegajo boljši odziv. Poiščite pravo razmerje, da bo stranka pri reševanju boljše volje, da bo rešila anketo do konca in vam posredovala kredibilne in uporabne odgovore.

Raziskave zadovoljstva znajo biti precej dolgočasne. Enolična vprašanja in klasični odgovori strankam niso zanimivi, kar se kaže v slabem odzivu na izpolnjevanje anket. Zabavne raziskave po drugi strani dosegajo veliko boljši odziv. Podjetja zaradi njih prejmejo več uporabnih odgovorov in ohranijo, ali celo povzročijo dobro voljo pri strankah.

Če se anketa dotika zelo resne teme, kjer ni primerno uporabiti zabavnih vložkov ali pa njene ugotovitve vodijo do pomembnih znanstvenih disertacij, je ohranjanje profesionalnega jezika in odnosa nujno. V nasprotnem primeru pa poskusite narediti anketo zabavno. Še vedno boste dobili uporabne odgovore, stranke pa se bodo pri reševanju zabavale. Odziv bo boljši. Spodaj najdete nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaša anketa enostavna in zabavna za reševanje.

Uporabljajte pogovorni jezik

Nekatera podjetja v raziskavah uporabljajo tako strokovne izraze, da jih stranke niti ne razumejo, če pa že jih, se ob branju vprašanj na smrt dolgočasijo. Tudi če je predmet raziskave resen in strokoven, lahko vprašanje zveni zabavno in neformalno. Stranka se ne bo dolgočasila, nasprotno, ob reševanju ankete se bo zabavala in število prejetih odgovorov se bo povečalo.

Ponudite izvirne odgovore

Včasih so ankete preveč suhoparne, tudi če za to ni potrebe. Prepogosto so kot možni odgovori ponujeni “da / ne”, “redko / včasih / pogosto”, “nezadovoljen / srednje zadovoljen / zadovoljen” ipd., ki stranki ubijejo voljo do reševanja. Tipično “da / ne” vprašanje lahko sem in tja začinite s kreativnimi odgovori:

Vaša prva misel, če se poigravamo z idejo, da bi vam ob vsakem nakupu podarili simbolično darilce:

JA, JA, JA!!!
Vse najboljše za me! 😀
Mami, si bila danes v ____? Si prinesla???
Ah, mene pa že ne boste na to foro dobili.
Pa ne tudi vi…

Takšna anketa ne bo samo bolj zabavna za reševanje, zabavali se boste tudi vi ob pisanju, pa tudi pri analizi odgovorov.

Na vsake toliko prekinite anketo z zabavnim vprašanjem

Vprašalnik bo stranki nezanimiv, če bo v njem veliko dolgočasnih, resnih vprašanj. Marsikatera se bo pred koncem naveličala reševanja. Vnesite v raziskavo nekaj zabavnejših vprašanj, tudi če se morda na prvo branje zdijo nepovezana z namenom raziskave. S tem boste razbili napetost in stranko sprostili za nadaljnje reševanje. Nekaj primerov takšnih vprašanj:

Bi raje dopustovali na rajski plaži ali izbrali treking po Andih?
Ali bi raje imeli zabavno in slabo plačano službo ali zoprno službo z visoko plačo?
Če bi lahko, katero super moč bi imeli za en dan?

Z zabavno in nepričakovano prekinitvijo vprašalnika boste strankam ponovno pritegnili pozornost in jim pokazali, da imate smisel za humor. Z odgovarjanjem bodo nadaljevale bolj sproščene. Za najboljše razmerje se je izkazalo, da na vsake štiri resna vprašanja umestite eno zabavno vprašanje.

Uporabite čustvene simbole 😉

Živimo v času, ko je vse okoli nas veliko čustvenih simbolov (smeškotov, smajlijev, emotikonov). Tudi vi lahko z njimi začinite raziskavo in tako poskrbite za bolj oseben in sproščen stik z vašimi strankami. Uporaba čustvenih simbolov lahko celo poveča število rešenih anket in dokazano ne vpliva na kakovost odgovorov (vir: WARC).

Čustveni simboli vplivajo tudi na potrpežljivost uporabnikov interneta. Če se stran z vprašanji ne nalaga dovolj hitro, jo bodo hitro zapustili, še posebej, kadar anketo rešujejo na mobilnih telefonih. Če pa v anketi uporabite čustvene simbole in jo na vsake toliko prekinete z zabavnim vprašanjem, bodo stranke veliko bolj potrpežljive in rešile anketo do konca.

Ključ do zabavnih raziskav

K vnosu zabave v vprašalnik morate pristopiti premišljeno. Ne pretiravajte, da ne boste izpadli neresni ali pokroviteljski. Poiskati morate pravo razmerje, da bo stranka pri reševanju boljše volje, da bo rešila anketo do konca in vam posredovala kredibilne in uporabne odgovore.

Uporabite torej prijazen in pogovorni jezik, ter dodajte anketi kako zabavno vprašanje, da obdržite pozornost stranke. Vključevanje čustvenih simbolov in izvirnih odgovorov jih bo zabavalo do zaključka reševanja ankete. Poskusite upoštevati zgornje nasvete pri naslednji pripravi vprašalnika o zadovoljstvu vaših strank.

Facebook
Twitter
LinkedIn