artur-logo-final.png

10 načinov za vzpodbujanje pozitivnih povratnih informacij

10 načinov za vzpodbujanje pozitivnih povratnih informacij
Na vseh stikih z vašimi strankami lahko naredite veliko za vzpodbujanje pozitivnih povratnih informacij

Nesporno dejstvo je, da objavljene pozitivne povratne informacije vašega podjetja pritegnejo nove stranke. 86% potrošnikov pred nakupom namreč preveri izkušnje, ki so jih o izdelku / storitvi / podjetju objavile obstoječe stranke.

Kako torej vzpodbudite obstoječe zadovoljne stranke, da vas (dobro) ocenijo ali celo napišejo stavek ali dva o njihovi (dobri) izkušnji z vašim podjetjem? Najpomembneje je, da jim omogočite enostavno in hitro oddajo povratne informacije.


Zagotovite strankam enostavno in hitro oddajo povratne informacije.


Pripravili smo 10 nasvetov, zaradi katerih bodo vaše obstoječe stranke želele napisati svoje mnenje o vašem podjetju.

1. Olajšajte stranki delo, kolikor se le da

Ne glede na to, kako dobra je bila njihova izkušnja, bo le malo vaših strank samoiniciativno poiskalo način, da vam to povedo. Poskrbite, da bo vsaka vaša stranka izvedela, kje vam lahko mnenje napiše. Pošljite jim povezavo, kje lahko to stori. Bodite neposredni: pošljite e-sporočilo ali SMS, izročite vizitko, dopišite na račun ali na kak drug način povejte: “Cenimo vaše mnenje. Ocenite nas ‘tukaj’.”

2. Personalizirajte vabilo za oddajo povratne informacije

Sporočila, v katerih se stranki zahvalite za nakup ali obisk in jo prosite za povratno informacijo, bodo dobro sprejeta. Prilagodite njihovo vsebino, da bo sporočilo personalizirano. To ne pomeni, da v sporočilo vključite zgolj strankino ime, tudi ostala vsebina naj bo prilagojena njenemu nakupu ali opravljeni storitvi. Če stranka meni, da ste sporočilo pripravili le zanjo, se bo nanj zagotovo odzvala.

3. Zagotovite odlično strankino izkušnjo

Olajšajte stranki njeno željeno akcijo kjerkoli je to mogoče. Poskrbite za odlično strankino izkušnjo na vseh točkah njenega stika. Njena izkušnja bo tako boljša in bolj bo naklonjena temu, da vam napiše dobro povratno informacijo.

4. Potrudite se za dober prvi in zadnji vtis

Prvi in zadnji stik bosta naredila trajni vtis pri vaših strankah. Od tega, kako stranko prvič pozdravite in kako se na koncu poslovite, je odvisna njihova ocena sodelovanja z vašim podjetjem. Pustite ji pozitiven priokus in zagotovo bo mnenje o dobri izkušnji delila naprej.

5. Ponudite stranki drobno zahvalno darilce

Na koncu nakupa ali opravljene storitve namenite stranki darilce za vzpodbudo naslednjih nakupov. Zaradi malih pozornosti se stranka počuti bolj dobrodošla in povezana z vašim podjetjem ter vam bo naklonila boljše mnenje.

6. Pišite dobre odgovore na negativna mnenja

Temu, da boste sem in tja dobili kakšno negativno mnenje, se ne morete izogniti. Z dobrim odgovorom na takšna mnenja pa boste odprli vrata še več pozitivnim mmenjem. Stranke bodo namreč videle, da cenite vsako povratno informacijo in da njihovo mnenje pride v prave roke. Najbolje je, da se iskreno opravičite za slabo izkušnjo in napeljete na novo priložnost za boljši vtis.

7. Nagradite vse stranke, ki vam napišejo mnenje

‘Podkupovanje’ strank, da vam napišejo dobro mnenje, seveda ni etično. Kljub temu pa jih lahko z motivatorjem vzpodbudite, da ga napišejo. Motivator je lahko popust ob prihodnjem nakupu / obisku, drobno darilce ali druga ugodnost, ki jo prejmejo vsi, ki vam napišejo mnenje.

8. Organizirajte žrebanje privlačnih nagrad

Eden od načinov, da stranke vzpodbudite k oddaji mnenja je tudi ta, da vsako oddano mnenje sodeluje v žrebanju za privlačne nagrade. Nagrada je lahko darilni bon za vaše storitve ali nakup v trgovini, udeležba v ponudbi, ki jo trenutno promovirate ali druga nagrada, katere vrednost ustreza zahtevani akciji.

9. Aktivirajte se na socialnih omrežjih

Podjetja, ki so aktivna na socialnih omrežjih, pridobijo več povratnih informacij strank, kot tista, ki niso. Uporabniki socialnih omrežij so namreč bolj naklonjeni izražanju svojega mnenja in so tudi bolj pripadni blagovnim znamkam. Spremljajte komentarje in sodelujte v razpravah, ki so povezane z vašim podjetjem.

10. Delite zanimiva mnenja na socialnih omrežjih

Izkoristite socialna omrežja, na katerij sodelujete. Objavite zanimive povratne informacije, podprite jih s fotografijami (lahko tistimi, ki so jih mnenjem pripele vaše stranke) in vzpodbudite nadaljevanje komunikacije. Če bodo svoje povratne informacije delile tudi vaše stranke, jih bodo videli tudi njihovi sledilci, mnenja pa bodo dobila še bolj osebno noto in s tem večjo kredibilnost.

 

Za vzpodbujanje strank, da vam napišejo pozitivno povratno informacijo, imate torej na razpolago kar nekaj načinov. Uporabite nasvete in pridobite pozitivna mnenja strank, ki bodo dvignile vašo kredibilnost v očeh potencialnih strank.

Facebook
Twitter
LinkedIn