artur-logo-final.png

Vpliv povratnih informacij strank na SEO vaše spletne strani

Objava povratnih informacij vpliva na optimizacijo vaše spletne strani
Objava povratnih informacij vpliva na optimizacijo vaše spletne strani

Povratne informacije, ki jih o vaših storitvah ali produktih generirajo stranke, so močno orodje optimizacije spletne strani. Če se v mnenju pojavijo prave ključne besede, bo to spletnim iskalnikom sporočilo, da je spletna stran relevantna kot zadetek na iskanje uporabnika.

Najboljša informacija o vaši zmožnosti izpolnjevanja pričakovanj, ki jo potencialna stranka lahko dobi, so online ocene vašega podjetja. Kar 90% uporabnikov interneta redno ali občasno prebira objavljene povratne informacije posameznih podjetij, produktov ali storitev. Na podlagi prebranega izbirajo ustrezne ponudnike. Nekatere raziskave celo kažejo, da potrošniki online ocenam zaupajo bolj, kot zaupajo priporočilom sorodnikov ali znancev.

Povratne informacije, ki jih o vaših storitvah ali produktih generirajo stranke, pa so se izkazale tudi za močno orodje optimizacije spletne strani. Če se v mnenju pojavijo prave ključne besede, bo to spletnim iskalnikom sporočilo, da je spletna stran relevantna kot zadetek na iskanje uporabnika. Redno dodajanje novih vsebin prav tako pozitivno vpliva na uvrstitev med organske zadetke. Sporoča namreč, da je spletna stran živa. Več kot ima podjetje objavljenih mnenj strank, bolj relevantno bo izpadlo spletnim iskalnikom, ki ga bodo ponudili kot zadetek na iskanje. Google namreč ve, da želijo njegovi uporabniki prebrati izkušnje drugih strank, zato bo zadetke z več objavljenimi mnenji, uvrstil višje.

 

Kako spletni iskalnik vidi objavljene povratne informacije?

V spodnjem grafu je prikazano okvirno razmerje med različnimi dejavniki, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani med iskalnimi zadetki. Vidimo lahko, kolikšen vpliv imajo povratne informacije na to uvrstitev(vir: MOZ).

Vpliv-povratnih-informacij-na-SEO_graf

Povratne informacije predstavljajo t.i. uporabniško ustvarjeno vsebino (user generated content). Takšni vsebini Google v zadnjih letih daje vse večjo težo pri razvrščanju zadetkov. Dobro je, da imate objavljenih čimveč mnenj svojih strank, da so ta dokaj sveža in da se redno pojavljajo nova mnenja. Mnenja in ocene, ki pridejo prek kredibilnih virov, Google prepozna kot dober vir informacij. Zadetek vaše strani tako lahko celo izpostavi z zvezdicami, ki kažejo vašo povprečno oceno. Ni potrebno poudarjati, da vam prisotnost zvezdic prinese več klikov na spletno stran.

Kako objavljena mnenja vplivajo na SEO?

Število in konstantnost pridobljenih povratnih informacij

Več (dobrih) povratnih informacij, kot jih objavite, večji vpliv bodo imele na sprejemanje nakupnih odločitev potencialnih strank in na optimizacijo spletne strani. Kako hitro boste lahko merili pozitiven učinek, je odvisno od tega, kako kredibilen je vir teh ocen in ali je njihovo pridobivanje videti naravno.

Več kredibilnih virov mnenj

Vsako podjetje lahko zbira ocene svojih strank kar prek Googla. Te ocene so koristen, ne pa tudi zadostnen signal potencialnim strankam. Pomembno je, da imate ocene na več spletnih portalih, ki jih potencialne stranke uporabljajo za iskanje ponudnikov. Npr. če je nek hotel dobro ocenjen na Tripadvisorju, to uporabniku pomeni bolj kredibilno informacijo, kot če ima dobro oceno na Googlu.

Vsebina objavljenih mnenj in odgovorov nanje

Če le imate možnost, vzpodbudite stranke, da vam mnenje napišejo s svojimi besedami, ne samo s samo splošno oceno (brez teksta). Zelo pomembno je, kaj je v mnenjih napisano, katere ključne besede so uporabljene. Na to, kaj stranke napišejo o vašem podjetju, nimate vpliva, lahko pa temu sledite pri svojih odgovorih na mnenja.

Uporabite povratne informacije za izboljšanje optimizacije vaše spletne strani

Pristopite k pridobivanju povratnih informacij strateško. Vsako stranko povabite, da vas oceni (vašo storitev, produkte, odnos, poslovalnico, …). To lahko naredite osebno, po elektronski pošti po vsaki interakciji, še bolje je, da proces avtomatizirate. Tako bodo stranke po vsakem stiku z vami povabljene, da pustijo povratno informacijo.

Strategija naj vključuje tudi vaše odgovore na povratne informacije. Ne samo, da boste s tem dodali prave ključne besede na spletno stran, strankam boste dokazali, da cenite njihova mnenja in iskreno želite, da od vas odhajajo zadovoljne.

Ugotovite, kje se potencialne stranke nahajajo, kje iščejo dobro ocenjene ponudnike, ki jih bodo obiskale. Poskrbite, da bodo tam dostopne informacije o vašem podjetju in povratne informacije vaših strank.

Zdaj ko veste, da povratne informacije pozitivno vplivajo na optimizacijo vaše spletne strani, poskrbite, da jih boste prejemali čimveč in pridobili prednost pred svojimi konkurenti.


Artur je celovito orodje upravljanja uporabniške izkušnje. Omogoča vam avtomatizirano zbiranje povratnih informacij v realnem času.


 

Facebook
Twitter
LinkedIn