artur-logo-final.png

Viralno priporočilo: Devet od desetih medvedov priporoča med s planote Anzer

Medvedi, ki so eden za drugim izbirali ravno najdražji med, so poskrbeli za viralno priporočilo, ki ga je čebelar znal izkoristiti.
Medvedi, ki so eden za drugim izbirali ravno najdražji med, so poskrbeli za viralno priporočilo, ki ga je čebelar znal izkoristiti.

Da priporočila prodajajo, ste verjetno slišali in prebrali že ničkolikokrat. Priporočila prodajajo storitve in izdelke, ker novim strankam krepijo zaupanje v ponudnika in njihovo izbiro. Če pa pridobite priporočilo, ki ima potencial viralnega širjenja, je to lahko zmaga za posel.

Priporočila obstoječih strank so močno orodje za povečevanje prodaje. Novi stranki okrepijo zaupanje v ponudnika. Če so bile obstoječe stranke zadovoljne s produktom ali storitvijo, bo zadovoljna tudi ona. Najbolj učinkovito je, če se pridobivanja priporočil lotite aktivno, ni pa izključeno, da vas do najboljšega možnega priporočila pripelje naključje. Za to, da med zbranimi poiščete pravo viralno priporočilo, pa je potrebno tudi malo kreativnega razmišljanja.

Čebelar, ki je obrnil nevarnost v priložnost

Zadnjih nekaj dni smo bili priča viralnemu širjenju zgodbe s severovzhoda Turčije. Tam na planoti Anzer zaradi endemičnega rastja in specifičnega vremena pridelujejo zelo cenjen med. Gre za enega najdražjih na svetu, saj se cena kilograma tega medu vrti okoli 300 USD, doseže pa lahko tudi do 1000 USD za kilogram.

Ker je področje precej naseljeno z medvedi, se lokalni čebelarji vsako leto soočajo z veliko škodo, ki jo povzročijo te živali. Tudi čebelar Ibrahim Sedef je dolgo iskal načine, kako svoje čebelnjake zaščititi pred nočnimi obiski in uničevanjem panjev. Postavil je ovire, ki pa spretnim medvedom niso preprečile dostopa, nastavil jim je tudi hrano, a je bil vonj medu medvedom bolj privlačen.

Sedef je vedel, da mora za učinkovito rešitev problema bolje spoznati vedenje medvedov, ko ti obiščejo čebelnjake. Po posestvu je nastavil kamere, ki so mu dale vpogled v aktivnosti nočnih obiskovalcev. Medvedi so uspešno premagovali vse ovire, opazil pa je tudi, da se najraje sladkajo s točno določenimi panji. Zato je prišel do genialne ideje – medvedje obiske je izkoristil za testiranje medu.

Medvedi, ki so eden za drugim izbirali ravno najdražji med, so poskrbeli za viralno priporočilo, ki ga je čebelar znal izkoristiti.
Medvedje so najprej pojedli Anzer med, lotili so se tudi kostanjevega in cvetličnega medu, medtem ko češnjeve marmelade (kupljene v trgovini, mimogrede) niso niti pokusili.

Test vedenja strank in viralno priporočilo

Na mizo je Sedef postavil posode z različnimi vrstami medu. V eno je nalil kostanjev med, v drugo cvetličnega, v eno posodo je nastavil češnjevo marmelado, v zadnjo pa drag med s planote Anzer. Posode je označil, nastavil kamero in čakal… Kmalu je prišel prvi medved, ki je izbral najdražji med, podobno so naredili tudi naslednji obiskovalci. Nekaj mesecev je Sedef zbiral podatke, celo menjal vrstni red posod, da bi dobil kredibilne rezultate. In ugotovil je, da imajo medvedi izbran okus: velika večina jih je najprej snedla ravno med s planote Anzer (vir: Hurriyet Daily News in drugi).

Čebelar je svoje ugotovitve in posnetke vestno objavljal na družabnih omrežjih in hitro pritegnil pozornost medijev. Na posestvu ga je kmalu obiskala lokalna TV, spletne strani pa so zgodbo hitro razširile po celem svetu. Kratek video testiranja si lahko ogledate na tej povezavi.

Raziščite vedenje svojih strank

Če kaj, lahko zagotovo rečemo, da je bilo tole “medvedje priporočilo” vse prej kot medvedja usluga za čebelarja. Zgodba, ki se je po svetovnem spletu razširila v vsega nekaj dneh, bo njemu in okoliškim čebelarjem zagotovo pripeljala še več strank.

Za uspeh podjetja je torej dobro poznati vedenje strank, raziskati njihove nakupne navade in pričakovanja. Predvsem pa je pomembno pridobljene podatke tudi znati interpretirati in jih izkoristiti za povečanje povpraševanja. Dobra lekcija, ki nam jo pišejo medvedi in čebelar.

Facebook
Twitter
LinkedIn