artur-logo-final.png

Kavelj 22 in sprejemanje poslovnih odločitev v podjetju

Za sprejemanje dobrih poslovnih odločitev potrebujete dejansko sliko motivacije, potreb, želja in pozicije vašega podjetja v mislih vaših strank.
Za sprejemanje dobrih poslovnih odločitev potrebujete čimveč zanesljivih informacij o motivaciji, potrebah, željah vaših strank in pozicije vašega podjetja v njihovih mislih.

Vaše poslovne odločitve neposredno vplivajo na prihodnost vašega podjetja. Na katerih informacijah bazirate sprejemanje poslovnih odločitev? Se je tudi vaše podjetje ujelo v ‘kavelj 22’ situacijo, kjer vaše odločitve bazirajo na vašem predvidevanju potreb in ne na dejanskih potrebah vaših (potencialnih) strank?

Pri sprejemanju odločitev se lahko podjetje hitro znajde v t.i. ‘kavelj 22’ situaciji. Znamenita knjiga Josepha Hellerja z istoimenskim naslovom kavelj 22 opisuje kot dilemo ali težko situacijo, v kateri sta dve možnosti upoštevanja pravil, ki se hkrati medsebojno pogojujeta in izključujeta.

Sprejemanje poslovnih odločitev in kavelj 22

Na kratko lahko pasti sprejemanja odločitev in njihov vpliv na uspešnost poslovanja podjetja povzamemo v treh točkah.

  1. Podjetja ves čas sprejemajo poslovne odločitve.
  2. Edini pravi validator poslovnih odločitev so stranke.
  3. Stranke niso vključene v sprejemanje poslovnih odločitev.

Podjetja konstantno sprejemajo poslovne odločitve.

Podjetja vsak dan sprejemamo poslovne odločitve, ki vplivajo na prihodnost našega podjetja. Te odločitve bazirajo na informacijah, ki jih imamo. Prave odločitve bodo vplivale na rast našega podjetja, slabe odločitve pa nas stanejo časa in denarja.

Edini pravi validator poslovnih odločitev so stranke.

Podjetja poslovne odločitve sprejemamo z namenom doseganja svojih poslovnih ciljev. Te cilje lahko dosežemo le, če prepričamo dovolj strank, da poslujejo z nami. Stranke so zato edini pravi validator naših odločitev – če so jim všeč, bodo ostale z nami, če ne, bodo svoj denar odnesle drugam.

Stranke niso vključene v sprejemanje poslovnih odločitev.

Kako v podjetju dejansko sprejemamo poslovne odločitve? So te plod povratnih informacij naših strank v dovolj veliki količini, da odražajo dejanske potrebe naših strank ali so naše odločitve pogosto pogojene le s tem, kar mi mislimo, da je najboljše za naše stranke?

Po naših izkušnjah večina podjetij ne izvaja poglobljenih analiz dejanskega zadovoljstva svojih strank. Ne vemo natančno, kakšne so dejanske potrebe in želje naših strank, kam nas uvrščajo v primerjavi s konkurenco, kaj vidijo kot našo konkurenčno prednost. Zakaj? Tako sistemsko zbiranje informacij je dolgotrajno, naporno in pogosto drago.

Toda, še dražje je sprejemati napačne odločitve. Recimo, da pripravljamo oglaševalsko ali prodajno akcijo, razvijamo nov produkt / storitev ali razširjamo prodajni asortiman. Stroški, ki so povezanimi s temi aktivnostmi, so pogosto ogromni in če jih trg zavrne, je to velik udarec za uspešnost podjetja.

Učinkovito vključevanje strank v proces sprejemanja poslovnih odločitev podjetja

Vključevanje strank v odločitvene procese je pametna odločitev, ki nam lahko pridobi ali prihrani veliko denarja. Delovalo bo takrat, ko bomo postavljali prava vprašanja, zbrali dovolj povratnih informacij naših strank in naše odločitve pogojevali na teh informacijah.


Artur Insight vam pridobi dejansko sliko motivacije, potreb, želja in vaše pozicije v mislih vaših strank. Več realnih informacij imate, boljše poslovne odločitve lahko sprejemate. Vas zanima, kako lahko z Artur Insightom pridobite orodje za učinkovito sprejemanje poslovnih odločitev? Pokličite nas na 031 458 840.


 

Facebook
Twitter
LinkedIn