artur-logo-final.png

Za dan žena: je nakupna izkušnja žensk drugačna kot pri moških strankah?

Nakupna izkušnja žensk ni zelo drugačna kot pri moških strankah. Vseeno pa je vredno razmisliti o prilagoditvi prodajnega procesa glede na spol stranke.
Nakupna izkušnja žensk ni zelo drugačna kot izkušnja pri moških strankah. Vseeno palahko opazimo nekaj razlik, zaradi katerih je vredno razmisliti o prilagoditvi prodajnega procesa glede na spol stranke.

Danes je dan žena, dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Morda je to pravi dan, da napišemo nekaj o razlikah v nakupnem procesu ter strankini izkušnji žensk in moških. Kljub temu, da bistvenih razlik ni, pa vseeno najdemo nekaj področij, na katerih ženske in moški kažejo različne vedenjske vzorce.

Razlika v dojemanju in trajanju nakupnega procesa

V večini primerov za moške nakupovanje ne pomeni prijetne aktivnosti. Natanko vedo, po kaj so prišli in želijo čim hitreje opraviti nakup. Po drugi strani so ženske veliko bolj vpletene v nakupni proces. Nakupovanje vidijo kot prijetno in zabavno aktivnost. Vzamejo si več časa, raje pregledujejo izdelke in storitve v ponudbi, poiščejo najugodnejšo ponudbo za želen izdelek / storitev in v nakupnem procesu uživajo. Za ponudnike to tudi pomeni, da bodo ženske raje kupile več, kot samo izdelek / storitev, po katerega so prišle. Raje se bodo pogovarjale s prodajalci, imele vprašanja o izdelkih in želele bodo slišati, kako jim bodo pomagali pri rešitvi nekega problema.

Zvestoba ponudnikom je močnejša pri ženskah

Raziskave so dokazale, da so ženske veliko bolj zveste stranke. Nakupe bodo opravile v podjetjih, pri katerih imajo dobre izkušnje, medtem ko moški niso tako zvesti – govorimo o zvestobi ponudnikom, seveda. V primeru slabše nakupne izkušnje so ženske bolj pripravljene dati ponudniku še eno priložnost, moški ga bodo kaj hitro zamenjali.

Varovanje zasebnosti

Ko pride do povratnih informacij, pa so ženske tiste, ki so bolj zadržane. Morda so celo nekoliko bolj pripravljene deliti svojo izkušnjo, so pa zelo previdne glede (osebnih) informacij za javno objavo. Moški so po drugi strani manj zaskrbljeni glede njihove zasebnosti in informacij, ki jih javno delijo.

 

Za konec si gre zapomniti: čeprav bistvenih razlik v nakupnem procesu glede na spol kljub vsemu ni, pa omenjenih nihanj ne smete ignorirati. Razmislite o prilagajanju uporabniške izkušnje, da boste lahko učinkovito prodajali tako moškim kot ženskam.

Facebook
Twitter
LinkedIn