artur-logo-final.png

Kako povečati zaupanje kupcev v spletno trgovino?

Če želite, da obiskovalci vaše spletne trgovine opravijo nakup, jih morate prepričati, da vam lahko zaupajo.
Če želite, da obiskovalci vaše spletne trgovine opravijo nakup, jih morate prepričati, da vam lahko zaupajo.

Vse več potrošnikov se dandanes odloča za spletno nakupovanje, kljub temu pa je še vedno veliko posameznikov, ki spletnim trgovinam preprosto ne zaupajo. Veliko se piše o spletnih prevarah, krajah podatkov ali drugačnih goljufijah, zaradi katerih so spletni uporabniki čedalje bolj previdni. Vašo spletno trgovino morajo dojemati kot zaupanja vredno, da bodo v njej opravili nakup.

Spletno nakupovanje je udobno in enostavno. Nakup lahko stranka opravi kadarkoli, poleg tega pa na spletu najde tudi pestrejšo izbiro izdelkov in nemalokrat tudi nižje cene, kot pri lokalnih prodajalcih. Ker pa kupec pri spletnem nakupu nima neposrednega stika s prodajalcem in blaga pred nakupom ne morete preveriti, je še kako pomembno, da vaši spletni trgovini zaupa. To, da ponujate kvalitetne izdelke, morda ne bo dovolj za doseganje visokih konverzij, če potencialne stranke vaše spletne trgovine ne dojemajo kot zaupanja vredne.

Preberite si pet receptov, kaj lahko naredite, da bodo vaši potencialni kupci premagali strah ali morebitne dvome in opravili nakup.

  1. Personalizirajte spletno stran

Potrošniki v resnici ne zaupajo spletnim stranem in spletnim trgovinam, zaupajo pa ljudem, ki stojijo za njimi. Pomembno je, da vaši spletni trgovini dodate osebno noto. Potencialnim strankam predstavite svojo ekipo z imeni in morda celo slikami – naj vedo, kdo je tisti, s katerim sklepajo posel. Stranka bo tako bolj prepričana, da ima opravka z dejansko trgovino, za katero skrbi vaša ekipa (ki bo tudi poskrbela, da bo vse gladko teklo).

Lahko greste še korak dlje in izberete osebo, ki bo vodila komunikacijo s strankami. Če ‘Barbara Novak’ izbira produkt meseca, piše koristne informacije o uporabi vaših izdelkov in jih “osebno” pošilja na e-naslove vaših (potencialnih) strank, ji bodo te zaupale. Zdaj ne bodo več sodelovale s spletno trgovino, ampak z ‘Barbaro Novak’. Tak oseben odnos je običajno trdnejši in kupcem vliva več zaupanja.

  1. Poskrbite za profesionalen dizajn

Tudi s profesionalnim izgledom vaše spletne strani lahko dokažete, da ste zanesljivo podjetje. Poskrbite, da bo spletna stran imelo celostno podobo. Izkazovati mora, da ste se potrudili za njen izgled in niste samo nametali skupaj nekaj slik in tekstov, da pridete do čimhitrejšega zaslužka.

Na ustrezna mesta vključite vse potrebne informacije o izdelkih, načinih plačila in dostave, enostaven način, kako lahko stranka stopi v stik z vami, morda celo pripravite in objavite pogosto zastavljena vprašanja. Enostavna navigacija in uporabniku prijazna struktura, v kateri hitro najde potrebne informacije, bo povečala zaupanje v spletno trgovino.

  1. Dokažite, da vam stranke zaupajo

To, kar vaše obstoječe stranke pravijo o vas, je vsaj 1000-krat bolj prepričljivo kot to, kar o sebi pravite sami. Kar pomeni, da je zelo pomembno pridobiti in vključiti mnenja vaših strank na spletno stran, najsibodo to mnenja o nakupni izkušnji ali o posameznih izdelkih, ki jih prodajate.

Pomislite, zagotovo ste sami že kdaj opravili spletni nakup. Verjetno vedno preverite, ali je že kdo pred vami kupil ta izdelek in opisal svojo izkušnjo? Je res, da takšnemu mnenju verjamete bolj kot tistemu, kar je v opisu izdelka? Dejstvo, da je v vaši spletni trgovini že nekaj strank opravilo nakup in so si vzeli čas, da svojo izkušnjo delijo, bo potencialnim strankam povečalo zaupanje, da bo tudi njihov nakup varen.

  1. Zagotovite varnost spletne trgovine

Pri spletnih nakupih se posreduje veliko občutljivih podatkov – od e-naslovov in fizičnih naslovov kupcev, do konec koncev podatkov o kreditnih karticah, zato je varnost transakcije v vaši spletni trgovini še toliko bolj pomembna. Poskrbite, da imate SSL certifikat, ki kupcem zagotavlja varen zaključek nakupa. Če je le možno, prikažite simbol SSL certifikata na vaši spletni strani, da kupci ne bodo v dvomih.

  1. Ublažite morebitna tveganja kupcev

Postavite se v vlogo kupca in poskusite opraviti spletni nakup v vaši trgovini. Kaj se vam zdi največje tveganje? Ali jim morda izdelek ne bo všeč in ga ne bodo znali vrniti? Ne bodo niti znali opraviti nakupa, izbrati pravega izdelka? Niso prepričani, ali bo dostava opravljena pred Božičem?

Podobno razmišljajo vaši kupci. Razmislite o vseh možnih tveganjih, jih rešite, ter s tem povečajte verjetnost, da kupec zaključi nakup. Poskrbite, da ima kupec vse informacije in da zaupa v kredibilnost vaše spletne trgovine.

 

Ko se kupci prvič srečajo z vašo spletno trgovino, naredijo popolnoma isto, kot takrat, kadar prvič stopijo v novo fizično trgovino, restavracijo ali v zdravstveno ordinacijo. Ozrejo se naokoli in presodijo, ali ponudniku glede na videno zaupajo. Če želite, da vaši obiskovalci opravijo nakup, jih morate prepričati, da vam lahko zaupajo.

 


Pri krepitvi zaupanja s stalnim pridobivanjem in objavljanjem povratnih informacij vaših obstoječih kupcev si lahko pomagate s sistemom Artur za spletne trgovine. Če mu še ne zaupate, ga lahko brezplačno preizkusite 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn