artur-logo-final.png

Kako narediti anketo s pomočjo brezplačnega spletnega orodja?

Izdelava spletne ankete je s pomočjo pravega orodja enostavna. Pripravili smo štiri nasvete, ki vam bodo pomagali narediti dobro brezplačno spletno anketo.
Izdelava spletne ankete je s pomočjo pravega orodja enostavna. Pripravili smo štiri nasvete, ki vam bodo pomagali narediti dobro brezplačno spletno anketo.
Izdelava spletne ankete je s pomočjo pravega orodja enostavna. Nasveti kako narediti anketo s pomočjo brezplačnega spletnega orodja vam bodo pomagali narediti dobro brezplačno spletno anketo, ki vam bo prinesla uporabne rezultate.

Spletno anketiranje vam omogoča, da se danes odločite narediti raziskavo, jutri pa že imate uporabne rezultate. Če ste se seveda ustvarjanja spletne ankete lotili pravilno. Pripravili smo nekaj izhodišč, ki vam bodo pomagala narediti dobro brezplačno spletno anketo.

Če je samo kreiranje spletne ankete s pomočjo pravega orodja resnično enostavno, pa se morate toliko bolj posvetiti vsebinski pripravi ankete. Razmislek in poznavanje trikov za pripravo učinkovite ankete sta neprecenljiva, da dobite uporabne rezultate.

Postavljanje napačnih vprašanj ali pravih vprašanj ob nepravem času, vam ne bo prineslo uporabnih rezultatov. Zato je pravilni pristop k ustvarjanju spletnih anket še kako zelo pomemben. Pripravili smo štiri nasvete, ki vam bodo pomagali narediti dobro brezplačno spletno anketo.

1. Zastavite si cilj

Preden začnete, razmislite, kaj je cilj vaše raziskave. Kaj želite izvedeti z anketo? Zakaj želite to vedeti? Želite povečati zadovoljstvo strank? Poenostaviti proces nakupa? Poslati na trg nov izdelek? Preveriti splošno mnenje o nečem?

Jasen cilj vam bo pomagal oblikovati relevantna vprašanja, ki vam bodo dala uporabne odgovore. Vprašanja, ki niso povezana s ciljem, izpustite iz ankete.

2. Spletna anketa naj bo čim krajša

Zelo pomembno je, da je vaša anketa kratka! Vsem primanjkuje časa in če boste poslali ven anketo, za katero si je treba vzeti pol ure, boste dobili zelo malo odgovorov.

Odločite se raje za kratko anketo s 3 do 5 dobrimi vprašanji. Odziv bo neprimerljivo večji, rezultati pa prav toliko uporabni, če ne še bolj. Izvedeli boste, kar je vaš cilj. Kako presodite, koliko vprašanj je preveč? Postavite se v čevlje anketiranca in odprite svojo anketo – bi jo vi rešili?

3. Bodite anketirancu prijazni

Ne uporabljajte izrazov, ki jih anketiranec ne bo razumel. Postavite vprašanje, za katerega ni dvoma, da ga bo vaša ciljna skupina za anketo razumela. V anketo vključite tudi vsaj eno odprto vprašanje. Tako bo imel anketiranec priložnost napisati svoje iskreno mnenje (brez da nanj vplivate z možnimi odgovori), vi pa boste prek teh odgovorov pridobili uporabne vpoglede. Izogibajte se vprašanjem in odgovorom, ki so “zavajajoči” – zaradi katerih se anketiranec nagiba k odgovoru, ki ga sicer ne bi izbral.

4. Vsa vprašanja morajo biti relevantna

So relevantna in so tudi neprimerna vprašanja, ki jih lahko zastavite glede na vaš cilj. Nekoga, ki je šele prišel v stik z vami, ne morete vprašati, ali bi vas priporočil prijateljem ali znancem. Nekoga, ki ne gleda televizije, ni smiselno vprašati, kako bi ocenil novo oddajo o vrtnarjenju.

Pri tem je zelo uporabna logična zgradba anket. To pomeni, da odgovor na neko vprašanje vpliva na nadaljnji potek ankete. Če nekdo ne gleda televizije, lahko preskoči vprašanje o oceni nove oddaje. Ne lahko, mora ga preskočiti. Uporaba logike vam bo omogočila, da so vsa vprašanja, ki jih anketiranec dobi, relevantna zanj.

Tako. Zdaj poznate vse 4 nasvete za pripravo dobre spletne ankete. Čas je, da znanje prelijete v prakso in naredite čisto svojo anketo.

Facebook
Twitter
LinkedIn