artur-logo-final.png

Informirano sprejemanje poslovnih odločitev, ki temelji na tržnih raziskavah

Sprejemanje strateških poslovnih odločitev je težje, kot se zdi. Vsaka sprejeta odločitev lahko vodi do profita, prav tako pa lahko podjetju prinese izgubo. Z izvedenimi tržnimi raziskavami podprto ...
Več informacij, kot jih podjetje ima, večja je verjetnost, da se bo odločilo pravilno. Zato informirano sprejemanje poslovnih odločitev, ki temelji na tržnih raziskavah, vodi do boljših rezultatov in rasti podjetja.
Več informacij, kot jih podjetje ima, večja je verjetnost, da se bo odločilo pravilno. Zato informirano sprejemanje poslovnih odločitev, ki temelji na tržnih raziskavah, vodi do boljših rezultatov in rasti podjetja.

Sprejemanje strateških poslovnih odločitev je težje, kot se zdi. Vsaka sprejeta odločitev lahko vodi do profita, prav tako pa lahko podjetju prinese izgubo. Z izvedenimi tržnimi raziskavami podprto informirano sprejemanje poslovnih odločitev bo zagotovo vodilo do boljših rezultatov in rasti podjetja.

Podjetja vsak dan sprejemajo pomembne strateške poslovne odločitve. Težko je vnaprej vedeti, kako bo se bo trg odzval na kakršnokoli spremembo ali novost, zagotovo pa velja, da več informacij, kot jih podjetje ima, večja je verjetnost, da se bo odločilo pravilno.

Podjetja se vse bolj opirajo na raziskave trga, ko pridejo do pomembnih strateških odločitev. S tem dobijo vpogled v to, kako bo njihova odločitev sprejeta na trgu in kakšna je verjetnost, da pripelje do želenih rezultatov. Rezultati raziskav trga podjetjem pomagajo razumeti pričakovanja svojih kupcev, spoznati njihove nakupne procese, trende na trgu in oceniti prepoznavnost lastne blagovne znamke. Poleg tega podjetje prek tržne raziskave najde priložnosti za izboljšanje zadovoljstva svojih strank.

Dobra raziskava trga je izvedena na pravem vzorcu in ob pravem času. Za izvedbo raziskave se lahko obrnete na raziskovalne agencije, ali pa raziskavo ustvarite in analizirate s pomočjo spletnih orodij. Uporabni rezultati raziskave vam bodo olajšali sprejemanje cele vrste poslovnih odločitev:

Razumevanje ciljne skupine

Razumevanje ciljne skupine vam pomaga pri ponudbi prilagojenih produktov in storitev, ki izpolnjujejo pričakovanja vaših strank. Raziskava vam pomaga zbrati informacije o vaši ciljni stranki (buyer persona), ki jo potem bolj učinkovito nagovarjate skozi celotno komunikacijo. Če se fokusirate na pravo ciljno skupino, lahko hitreje in bolj učinkovito izvajate vse marketinške kampanje.

Analiza konkurence

Podjetja morate poznati svoje prednosti in slabosti v primerjavi s konkurenco. Identificirate jih lahko s pomočjo tržne raziskave. Analiza konkurence vam lahko izpostavi morebitne pomanjkljivosti v primerjavi s konkurenčno ponudbo, kar mora potem voditi do izboljšav. Ugotovitve analize konkurence vam pomagajo tudi pri oblikovanju edinstvene prodajne ponudbe, s katero prehitite konkurenčna podjetja.

Optimizacija in pozicioniranje blagovne znamke

S tržno raziskavo boste dobili nove ideje za izboljšanje percepcije blagovne znamke, ocenili moč blagovne znamke in njeno pozicijo v primerjavi s konkurenco, izmerili poznavanje blagovne znamke in identificirali, s čim stranke asociirajo vašo blagovno znamko. Vse te vpoglede lahko dobite, če svoje stranke povabite k oddaji povratnih informacij po opravljenem nakupu. Poleg ocene njihove nakupne izkušnje jih vprašajte tudi po imenu, logotipu, promocijskem materialu, embalaži, spletni predstavitvi produktov in storitev, …

Merjenje učinkovitosti marketinga

S pomočjo raziskav in zbiranja povratnih informacij lahko hitro ugotovite, ali vaša marketinška strategija dosega zastavljene cilje. V primeru da ne, lahko glede na ugotovljene preference strank strategijo prilagodite, da bo prinesla boljše rezultate.

Informirano sprejemanje poslovnih odločitev in zmanjšanje tveganj

Tržne raziskave vam servirajo priporočila, ki temeljijo na dejanskih podatkih. Narejene analize povratnih informacij vam pomagajo predvideti rezultate marketinških akcij, preden jih izvedete, ter vam tako prihranijo marsikatero (drago) napako. Vse to vam omogoča informirano sprejemanje poslovnih odločitev in zmanjšuje tveganja zaradi negotovosti napovedovanja prihodnosti.

Pomembno je, da obdržite ali izboljšate svojo pozicijo na trgu, zato razmislite o tem, da poslovne odločitve sprejemate na podlagi informacij s trga. Naj bo pred pomembnimi odločitvami obvezen korak izvedba tržne raziskave. S tem boste zmanjšali tveganja in sprejemali boljše poslovne odločitve.

Facebook
Twitter
LinkedIn