artur-logo-final.png

Nasveti, ki vam bodo pomagali napisati dober anketni vprašalnik

Če si boste vzeli čas za pripravo dobrih anketnih vprašanj, vam bo anketni vprašalnik prinesel bolj zanesljive in uporabne rezultate. Pravilno zastavljena vprašanja bodo anketirancem omogočila, da dajo iskren in kredibilen odgovor.
Zaradi dobrih anketnih vprašanj vam bo anketni vprašalnik prinesel bolj zanesljive in uporabne rezultate. Sledite tem nasvetom za pripravo spletne ankete.
Zaradi dobrih anketnih vprašanj vam bo anketni vprašalnik prinesel bolj zanesljive in uporabne rezultate. Sledite tem nasvetom za pripravo spletne ankete.

Ena od prednosti spletnih anket je, da jih sestavite hitro in rezultate dobite tako rekoč takoj. Vendar to ne pomeni, da se jih lahko lotite “na glavo” in brez premisleka. Če si boste vzeli čas za pripravo dobrih anketnih vprašanj, vam bo anketni vprašalnik prinesel bolj zanesljive in uporabne rezultate.

Vaša prva izbira bo, kateri tip vprašanja uporabiti. Zastavite lahko odprta vprašanja, pri katerih uporabnik odgovarja s svojimi besedami, ali zaprta vprašanja, kjer izbira med možnimi odgovori.

1. Dajte prednost zaprtim vprašanjem

Odprta vprašanja zahtevajo več časa in truda s strani anketiranca, ker bo moral sestaviti in napisati odgovor na vprašanje. Poleg tega pa boste tudi vi potrebovali več časa, da odgovore analizirate. To seveda ne pomeni, da se morate odprtim vprašanjem popolnoma izogniti, saj vam bodo pogosto le takšna prinesla iskrene odgovore, na katere ne vplivate z navedbo možnih odgovorov. Jih pa lahko omejite na recimo največ 2 odprti vprašanji na anketo. Dobro je tudi, da jih zastavite na koncu. Tako boste od anketiranca dobili vsaj nekaj odgovorov, če ankete ne bo rešil do konca.

2. Ohranite vprašanja nevtralna

Izogibajte se lastnih predvidevanj in predsodkov, ko sestavljate vprašanja. Če anketirancem namigujete, kakšne odgovore pričakujete, boste s tem vplivali na rezultate, ki tako ne bodo odražali realnega stanja. Vprašanje: “Navdušeni smo nad našo novo spletno stranjo. Se tudi vam zdi uporabna?” bo na anketirance vplivalo, da se bodo strinjali z vami in vam dali pozitivne odgovore. Vprašajte raje:

Ali ste na naši prenovljeni spletni strani enostavno našli informacije, ki ste jih potrebovali?.

3. Možni odgovori naj bodo uravnoteženi

Anketiranci torej potrebujejo način, da vam povedo svoje iskrene povratne informacije. Le tako bodo rezultati vaše ankete kredibilni. Kot je pomembno, da so vaša vprašanja nevtralna, je pomembno tudi, da možni odgovori pri zaprtih vprašanjih pokrivajo vsa možna mnenja anketirancev. Če sprašujete: “Kako ocenjujete ponudbo kosil v menzi?”, ne bo dovolj, da so možni odgovori samo:

dobro          zelo dobro         odlično

Vaš rezultat bo morda res sporočal, da je ponudba dobra, vendar ne bo kredibilen, saj možni odgovori niso dopustili izražanja nezadovoljstva s ponudbo. Za kredibilnost rezultatov morate biti tudi pri možnih odgovorih nevtralni. Pri vprašanjih za ocenjevanje naj bo spekter odgovorov tak:

zelo slabo         slabo         niti slabo, niti dobro         dobro         zelo dobro

4. Ne sprašujte dveh stvari naenkrat

Anketiranci, ki ne vedo točno, kaj jih sprašujete, vam vede ali nevede ne bodo dali iskrenega odgovora. Najpogosteje jih zmedejo t.i. dvojna vprašanja, ki se navezujejo na dve različni stvari. Namesto vprašanja: “Kako ocenjujete strokovnost zaposlenih in njihovo pripravljenost za pomoč strankam?” raje zastavite dve ločeni vprašanji. Tako bodo anketiranci lahko ocenili strokovnost, kot tudi pripravljenost za pomoč, namesto da vam bodo dali eno oceno, ki ne bo odražala realnega stanja ne enega ne drugega. Torej:

“Kako ocenjujete strokovnost zaposlenih?” in

“Kako ocenjujete pripravljenost zaposlenih za pomoč strankam?”

5. Ne sprašujte niti iste stvari večkrat

Verjetno tudi vas živcira, če vas sprašujejo eno in isto stvar znova in znova. Enako se počutijo tudi anketiranci, ki morajo svoje mnenje o isti zadevi izraziti večkrat. Najprej bodo mislili, da se sestavi ankete niste dovolj posvetili. Dali vam bodo iste odgovore, tudi če vmes vprašate nekaj drugega, slej ko prej pa bodo reševanje opustili in zaprli anketo. V vsakem primeru boste dobili neuporabne rezultate, ali pa jih sploh ne boste imeli. Vzemite si čas za načrtovanje ankete, uporabite različne tipe vprašanj in anketo poglejte kot celoto, preden jo odprete za reševanje. Izločite vprašanja, ki so si preveč podobna.

6. Naj ne bodo vsa vprašanja obvezna

Anketiranci morda ne vedo odgovora na vsa vprašanja, ki jih želite zastaviti, ali pa nanje ne želijo odgovoriti. Ne dovolite, da jih zaradi tega izgubite in ne odgovorijo niti na tista vprašanja, za katere potrebujete njihov iskren odgovor. Izberite nekaj vprašanj, ki so resnično ključna za vašo raziskavo, ostala pa naj ostanejo opcijska. Če za katero vprašanje niste prepričani, ali naj bo obvezno, naj ne bo obvezno. Anketiranci, ki so prisiljeni v odgovor, ki ga ne želijo dati, bodo odgovorili naključno ali prenehali z reševanjem.

7. Testirajte anketo, preden jo odprete za reševanje

Ko že začnete dobivati odgovore na anketo, je prepozno, da jo popravljate. Tudi če vam orodje omogoča spremembe, boste morali zavreči že pridobljene odgovore, ker bodo izkrivljali rezultate, če anketo spremenite. To lahko preprečite, če se sami postavite v kožo anketiranca in rešite svojo anketo. Pošljite jo nekaj prijateljem ali sodelavcem, ter jih pozovite, da vam povedo svoje negotovosti ali pomisleke ob reševanju. Preverite, ali ste upoštevali zgornje nasvete in ali je anketa dovolj privlačna, da jo bodo anketiranci rešili do konca. Če je test opravljen, jo odprite in povabite k reševanju čim več ljudi.

Pravilno zastavljena vprašanja bodo anketirancem omogočila, da dajo iskren in kredibilen odgovor. Pomembno je tudi, da za izdelavo ankete izberete orodje, ki bo omogočalo hitro reševanje in dobro uporabniško izkušnjo. Boljša, kot bo vaša anketa, bolj uporabne odgovore boste dobili, zato upoštevajte te nasvete, ko se lotite priprave nove spletne ankete.

Facebook
Twitter
LinkedIn