artur-logo-final.png

Čustvena navezanost na blagovno znamko in kako jo doseči

Čustvena navezanost na blagovno znamko je najgloblja in najbolj iskrena oblika zvestobe strank vašemu podjetju.
Čustvena navezanost na blagovno znamko je najgloblja in najbolj iskrena oblika zvestobe strank vašemu podjetju.

Čustvena navezanost na blagovno znamko pomeni, da ima stranka dober občutek, ko pomisli na blagovno znamko, da bi jo brez oklevanja priporočila prijateljem in znancem ter da jo želi kupiti, ko se pokaže potreba. Tesno je povezana z zvestobo stranke blagovni znamki.

Kadar je stranka čustveno povezana z blagovno znamko, jo bo izbrala tudi, če ima na razpolago druge primerljive ali celo ugodnejše alternative. Izbira produkta ali storitve te blagovne znamke jo bo navdajala z zadovoljstvom in vedenjem, da bila izbira prava. O svoji izkušnji bo pripovedovala tudi svojim znancem in prijateljem, skratka, postala bo ambasador vaše blagovne znamke.


Čustvena navezanost na blagovno znamko je najgloblja in najbolj iskrena oblika zvestobe strank vašemu podjetju.


Vrednost čustvene povezanosti z blagovno znamko

Kakšna je v resnici vrednost tega, da se stranka čustveno poveže z vašo blagovno znamko?

  • Življenjska vrednost strank, ki so čustveno povezane z blagovno znamko, je kar 306 % višja. (vir: prnewswire.com)
  • 86 % strank, ki so čustveno povezane z blagovno znamko, vedno pomisli nanjo, ko se jim pojavi potreba (82 % jih izdelek tudi kupi), medtem ko le 56 % strank z nizko čustveno povezanostjo ob potrebi pomisli na to blagovno znamko (in le 38 % jih opravi tudi nakup). (vir: capgemini.com)
  • Stranke, ki so čustveno povezane z blagovno znamko, imajo trikrat večjo verjetnost ponovnega nakupa in so veliko manj cenovno občutljive. (vir: Harvard Business Review)

Skratka, gradnja čustvene povezanosti strank z vašo blagovno znamko bo vodila do višjih in bolj pogostih nakupov vaših zvestih strank, več priporočil, višje življenjske vrednosti strank in višjih prihodkov podjetja.

Kako zgraditi čustveno povezanost strank z vašo blagovno znamko?

1. Bodite pristni

Ugotovite, kdo ste kot podjetje in kakšne so vaše vrednote. Vse, kar delate, navežite na vrednote vašega podjetja, da bodo vaše aktivnosti sprejete kot pristne. Jasnost, iskrenost in transparentnost vaših sporočil bodo utrdile zaupanje strank v vašo blagovno znamko.

2. Stranke nagovarjajte osebno

Stranke bodo začutile čustveno povezanost z vašo blagovno znamko in ji bodo bolj zveste, če bodo verjele, da jih razumete. Postavite se v čevlje svojih strank in jih v sporočilih nagovorite osebno.

3. Dokažite svojo družbeno zavednost

Stranke naj začutijo, da so vam pomembne in da se trudite narediti tudi pozitivno spremembo v družbi. Morda lahko podprete humanitarno organizacijo in ob vsakem nakupu podarite določen znesek ali odstotek nakupa v dobrodelne namene. Stranke bodo to cenile, prav tako pa se bodo počutile bolje ob nakupu, saj bodo na nek način z nakupom pomagale tudi same.

4. Ponudite popust ali program zvestobe

Popust pozitivno vpliva na dojemanje blagovne znamke s strani strank, prav tako pa programi zvestobe vzpostavljajo čustveno povezanost z blagovno znamko.

Facebook
Twitter
LinkedIn